X
تبلیغات
آشپزی لیدی الهام - آش گوجه فرنگی تبریز (بامادور آشی/آبغورالی آش) "مامان پز"

من کلاً خیلی آش دوست دارم و اگر بهترین غذای پلوئی هم جایی باشد و همچنین یک آش خوب، دستم میره سمت آش. آش گوجه فرنگی هم "is one of my favorites". چون طعم خاصی دارد، هم کمی ترش و هم ملس. بخصوص عاشق آشی هستم که با گوجه فرنگی های منطقه "لاله" (که در جنوب غرب تبریز واقع شده) توسط مادر گلم پخته می شود. گوجه فرنگی های لاله (به ترکی: لاله بامادوری) گوجه هایی هستند گوشتی، کم آب، سفت، کم تخم، قرمز مایل به نارنجی رنگ پررنگ و خوشرنگ با مزه ای فوق العاده خوشمزه و ملس.

مدتی بود از مامان میخواستم که این آش را بپزند ولی چون این گوجه های خوشمزه هنوز به بازار نیامده بودند، هی امروز و فردا می کردند. الان کم کم وارد بازار شده است. ما هر سال با این گوجه های فوق العاده، رب خانگی درست می کنیم. عطر و مزه اش قابل مقایسه با رب های حاضری یا صنعتی نیست و در یک کلام محشر است، البته به اندازه رب های صنعتی پررنگ نیست. این هم عکسش که متعلق به مراسم "رب درست کنون" پارساله.

حالا حساب کنید که این آش هم با گوجه عالی لاله، هم رب خانگی عالی و هم آبغوره خانگی (غوره های درخت مو حیاط) تهیه شده است. یعنی در یک کلام محشر.

 

نکته:

فنجان مورد استفاده ما، فنجان دسته دار آرکوروک فرانسه می باشد که حدوداً 150میلی لیتری است.

 

مواد لازم:

سبزی شامل تره و جعفری به میزان مساوی: نیم کیلو

برنج آش (برنج نیم دان): یک فنجان

پیاز: یک عدد درشت

گوجه فرنگی: 5 عدد

رب گوجه فرنگی: دو الی سه قاشق غذاخوری

لوبیا چشم بلبلی: نصف فنجان (اگر پخته باشد یک فنجان)

آبغوره: نصف فنجان الی یک فنجان (اگر ترشی آبغوره کم بود یک فنجان، اگر ترش بود نیم فنجان آبغوره می افزائیم).

نعنا: حدوداً یک الی دو قاشق غذاخوری

قرص عصاره مرغ: یک عدد

روغن: مقداری

نمک و فلفل: به میزان لازم

 

پیش از تهیه:

1-     لوبیا را از حداقل 6 ساعت قبل خیس کرده و چند بار آبش را عوض می کنیم تا نفخ احتمالی بر اثر خوردن آن به حداقل برسد. سپس درون قابلمه ای آبپز نموده و آبکش می نمائیم.

2-     گوجه فرنگی فرنگی ها را به صورت درشت رنده می نمائیم.

 

طرز تهیه:

1-     پیاز را نگینی خرد کرده و درون قابلمه با مقداری روغن تفت می دهیم تا کمی سبک شود، خیلی سرخ نشود.

2-       سپس سبزی، برنج (شسته شده)، یک پارچ آب را ریخته و روی حرارت متوسط قرار می دهیم تا بپزد. در قابلمه بهتر است نیمه باز باشد و گاهی آش را هم میزنیم.

3-       کمی بعد که مواد جوشید، قرص عصاره مرغ را اضافه کرده و هم میزنیم و میچشیم اگر نیاز به نمک بود مقدار کمی می افزائیم. (دقت نمائیم چون رب کمی نمک در خود دارد).

4-     مواد که نیم پز شد گوجه رنده شده را می افزائیم و هم میزنیم. گوجه فرنگی ها در ابتدا کمی کف می کند ولی بلافاصله برطرف خواهد شد.

5-     وقتی برنج پخت و سبزی نرم شد و شروع به جا افتادن کرد، رب را در مقداری آب حل کرده و به آش می افزائیم تا خوب جا بیفتد. سپس فلفل را نیز می افزائیم. اگر آبش کم بود کمی آب نیز می افزائیم.

6-     (مامان گاهی یکی دو تا گوجه فرنگی دیگر را نگینی خرد می کنند و کمی مانده به اواخر پخت به آش می افزایند، عالی میشود).

7-     در انتها لوبیای آب پز و آبغوره را می افزائیم و می گذاریم چند جوشی بزند.

8-     سپس نعنا را افزوده و لحظه ای روی حرارت هم می زنیم.

9-     سپس اجاق را خاموش می کنیم.

10-آش ما آماده سرو است. این آش با نان سنگگ فوق العاده و آبغوره اضافی خوشمزه است.


نکات:

1-     به جای قرص عصاره مرغ می توان از آب گوشت، آب مرغ، آب قلم نیز استفاده کرد.

2-     برخی یک مشت بلغور گندم هم به برنج می افزایند تا حلیم دار شود.

3-     مامان بنده برای راحتی کار حبوبات را درون زودپز آب پز می نمایند و سپس آن را به چند قسمت تقسیم می کند و درون کیسه فریزر قرار می دهند و فریز می کنند. چون تکرر پخت آش در منزل ما زیاد است مشکل تهیه حبوبات آب پز بسیار کم است و آشها سه سوته آماده می شوند.

4-     برخی به جای لوبیا چشم بلبلی، از لپه نیز استفاده می کنند.

5-     گاهی به داخل این آش مقداری غوره یا "غوره غوره" (نوعی غوره نگهداری شده در آبغوره نیز در انتهای پخت) به این آش می افزایند. که برای کسانی مثل من که مزه ترش را دوست دارند، بسیار لذیذ می باشد. در آن صورت بهتر است که آبغوره حذف و با میزان آن کمتر شود.

6-     ما گاهی گوجه فرنگی هایی را که بلااستفاده مانده، رنده کرده و درون نایلون فریزر، فریز می کنیم و بعداً درون این آش استفاده می کنیم.

7-     برخی مقداری آلوچه نیز به این آش می افزایند.

8-     "آش فوری بدون سبزی" از روی این آش الهام گرفته شده است.

 



تاريخ : دوشنبه 1392/04/24 | 16:4 | نویسنده : لیدی الهــام |