X
تبلیغات
آشپزی لیدی الهام - شوری گل کلم و هویج

شوری ها جزء بهترین و همه پسندترین نوع ترشیجات می باشند و با هر موادی می توان شوری تهیه کرد. این هم یک نوع ساده و آسان از آن.


مواد لازم: (مقادیر را بسته به ذائقه خود می توانید تغییر دهید)

گل کلم: دو بوته

هویج (ترجیحاً باریک): دو کیلو

فلفل سبز قلمی تند: 12 عدد

سیر: دو بوته

نمک و زردچوبه: به میزان دلخواه

سبزی کروز Karoz (نوعی سبزی محلی شبیه جعفری درشت) جهت جوشاندن و استفاده از آب آن: نیم کیلو

سرکه: 4 پیمانه

زاج سفید (به ترکی: زی ): 3 تکه (اندازه یک نخود یا دو نخود)

توجه: گیاه محلی کروز با تلفظ: KARÖZ " چیست؟

گیاهی است محلی شبیه جعفری ولی بسیار درشت تر و در تهیه برخی آشها استفاده می شود همچنین برگ و ساقه های آن را می جوشانند و به همراه سرکه برای ترشیجات استفاده می نمایند، بخصوص برای کسانی که طعم تند سرکه را درون ترشیجات دوست ندارند و یا برایشان ضرر دارد.


طرز تهیه:

۱- ابتدا کروز را پاک کرده و به صورت خیلی درشت خرد می کنیم و خیلی خوب می شوئیم. سپس درون قابلمه بزرگی آب ریخته و کروز را اضافه کرده و می گذاریم حدود دو ساعت با حرارت ملایم بجوشد. سپس حرارت را خاموش می کنیم. آب وقتی ولرم شد آن را آبکش می کنیم. آب خوشبو و کدر به رنگ سبز مایل به قهوه ای به دست می آید. از این آب برای تهیه انواع ترشی می توانیم استفاده کنیم. اجازه می دهیم خوب خنک شود.

سبزی کروز در حال جوشیدن:

2- گل کلم را با کمک چاقو و ترجیحاً روی تخته آشپزخانه به اندازه دلخواه برش می زنیم.

3- هویج را پوست گرفته و به صورت حلقه ای برش می زنیم. سپس درون قابلمه آب جوش حدود 5 دقیقه می جوشانیم تا هویج کمی نرم شود. سپس آبکش می کنیم. اجازه می دهیم هویج خنک شود تا حین مخلوط کردن له نشود.

4- گل کلم و هویج را مخلوط می کنیم.

5- سیرها را پوست می کنیم. اگر درشت باشند چند برش می زنیم. اگر ریز باشند، درسته مصرف می کنیم.

6- سیر و فلفل را نیز به مواد فوق می افزائیم.

7- سپس درون لگن، نمک و زردچوبه را نیز می افزائیم و خوب مخلوط می کنیم. اگر لگن بزرگ نداشتید می توانید این عمل را درون یک سفره یا نایلون بزرگ تمیز انجام دهید. میزان نمک بایستی نسبتاً زیاد باشد چون اگر کم باشد هم شوری بی طعم و مزه خواهد بود و هم مواد له خواهند شد.

8- مواد را درون دبه یا ظرف درب دار مورد نظر ریخته و آب کروز خنک شده را به آن می افزائیم. سپس سرکه را نیز می افزائیم.

9- چند تکه ی کوچک زاج سفید نیز روی شوری در قسمت دهنه ظرف قرار می دهیم.

10- سپس یک نایلون روی دهانه ظرف قرار داده و درب ظرف را به محکمی می بندیم. سپس به مدت یک هفته جلوی آفتاب پائیزی یا در محیط نسبتاً گرم قرار می دهیم. سپس بعد از یک هفته در محیط نسبتاً خنک مثل حیاط یا تراس (به دور از تابش آفتاب) قرار می دهیم تا شوری به خوبی جا بیفتد.

11- اکنون شوری ما آماده است. یعنی بعد از دو هفته از تهیه، شوری آماده سرو می باشد. نوش جانتان.


نکات:

1- درون این شوری گاهی ساقه ی خرد شده کرفس، خیار یا "کالاه" (نوعی خیار مخصوص مناطق آذربایجان) حلقه شده، بادمجان حلقه شده آبپز شده و خنک شده (آبش بایستی کاملاً برود)، لوبیاسبز درشت خرد شده آبپز شده نیز می ریزیم.

2- این شوری را می توان فقط با سرکه یا مخلوط آب جوشیده خنک شده و سرکه نیز تهیه کرد ولی ما با آب سبزی کروز و همچنین چند لیوان سرکه تهیه می کنیم که در این حالت طعم واقعاً دلپذیری دارد.

3- مواد، نبایستی خیلی خیس باشند چون باعث کپک زدن ترشی می شود.

4- طعم این ترشی از نمک، سرکه، فلفل و سیر تأمین می شود لذا بهتر است این چهار مورد کم نباشد.

5- دبه های مورد استفاده برای ترشی بایستی تمیز و خشک و بدون هر گونه سوراخ و بدون هر گونه بو باشد و سپس یک نایلون فریزر تمیز روی دهانه دبه قرار داده و درش را محکم می بندیم.

6- در مناطقی که دسترسی به کروز مقدور نیست یا از فقط از سرکه استفاده میشود یا مخلوط آب جوشیده خنک شده به همراه سرکه و میزان نمک بیشتر.

7- برخی از ادویه مخصوص ترشی نیز استفاده می کنند. ولی ما به جز زردچوبه از ادویه خاصی برای این ترشی استفاده نمی کنیم.

8- اگر میزان آب کروز کم بود، می توان کروز آبکش شده (همان تفاله سبزی) را مجدداً با میزان کمتری آب جوشاند.

9- اگر میزان آب کروز زیاد بود، بعد از خنک شدن درون بطری تمیز نوشابه ریخته و در یخچال یا فریزر نگهداری کنید. می توان برای تهیه مجدد ترشی و یا درون برخی آشها بخصوص آش "کلم قمری/داش کلم آشی" استفاده کرد.

10- آذری ها داخل خیارشورها و کلاً ترشیجاتشان اغلب از زاج سفید استفاده می نمایند. اعتقاد بر این است که باعث میشود، مواد داخل ترشیجات (مثل خیار و هویج و گلم کلم و ...) ترد بماند. ما که سالیان سال است از این روش استفاده می نمائیم.

11- زاج سفید را می توان از عطاری ها تهیه کرد.



تاريخ : شنبه 1392/08/04 | 18:12 | نویسنده : لیدی الهــام |